T.I.T D5 Stadium- Proposal for the construction of "No.5 Pavilion”in Guanghzou

T.I.T. 1
T.I.T. 2
T.I.T. 3
T.I.T. 4
T.I.T. 5

Project description

The 5th Stadium in Guangzhou, within the T.I.T creative district, is meant to become a new touchstone for luxury and fashion-related events. Since it will host the higher expression of the creativity in fashion design, the architectural appearance of the building should transmit a sophisticated image as well, strongly related with the idea of excellence in upmarket goods.

We believe that the most important values to be communicated through the architecture could be resumed with the following concepts:

  • Exclusivity and refinement in a pleasant and comfortable location.
  • Excellence in technological innovation, together with proficiency in craftsmanship.
  • International opening, combined with a strong relationship with local building cultures.

Based on these three principles, the concept tries to take advantage from of the parcel dimensions in order to maximize the internal space of the Stadium. The general layout proposed in the given construction plan has been assumed. In particular for what it concerns: functional program, massing, alignments, height and entrances.

The south facade, which will be the public entrance and the true promotional face of the pavilion, is bent in a smoothly curved surface, whose shape is amplified by a gently winding paving, emphasized by a series of advertising flagpoles. A flat horizontal canopy starts to emerge gradually from the concave surface, making the main entrance of the building and giving the guests a shelter from rain and sun. A thick curtain of vertical bamboo canes rules the facade and supports a twine of plywood ribbons, whose pace, thickness and overlapping change locally in order to warrant guarantee the best lighting performance.

 The other faces of the building, instead of maintaining a compact image, have been divided ideally in smaller parts, with different skin, each (green, glass, methacrylate etc) in order to ensure the best suitability of the internal locations and to reduce the out-of-scale relationship with the lower nearby buildings.

© Politecnico di Torino - Credits